Verslag Hema Taartenwedstrijd 2016 + mijn recept

Wat een eer, na de voorrondes mocht ik zomaar meedoen aan de finale van de Hema Taartenbakwedstrijd. In een opwelling mezelf opgegeven en aan de slag gegaan met het maken van een heerlijk taartenrecept, een veganistische taart welteverstaan.

 

Hema viert feest

Hoera, Hema bestaat 90 jaar! Ze waren op zoek naar de 90 lekkerste taarten van Nederland. Er waren op verschillende plekken voorrondes door het hele land en ik ging meedoen in Weert. Vol goede moed en trots liet ik mijn taart proeven aan echte fijnproevers van de Hema. Ze hadden wat verbeterpuntjes, maar waren erg enthousiast.

 

De finale

Voor de finale was het de bedoeling dat we twee taarten zouden maken en meebrengen. Een voor de halve finale en een voor als je door zou gaan naar de laatste ronde. Tijdens deze dag mochten we naast veel taart proeven (die moesten we immers beoordelen), ook deelnemen aan meerdere workshops. Er was een workshop over chocolade, een over marsepein en een interessante lezing over trends in de patisserie. De trends waar ze over vertelden kon je ook mooi terugzien in meerdere taarten van de deelnemers. Ook kregen we een goedverzorgde Hema-lunch en de hele dag lekkers en drankjes.

En toen kwam de uitslag van de halve finale… Ik mocht niet door naar de volgende ronde, maar wat was het leuk om mee te doen. Het heeft voor een hoop inspiratie gezorgd en een heerlijk nieuw taartenrecept. Daarnaast ook nog wat leuke goodies om thuis mee aan de slag te gaan. Aangezien ik jullie graag mijn taart wil laten proeven, deel ik hier het recept met jullie. Deze taart is gemaakt van heerlijk kruimeldeeg, een laagje amandelspijs en een zelfgemaakt sausje van aardbeien en basilicum.

 


Recept: Kruimeltaart met aardbeien en spijs

 

Portie:

6-8 stukken, 18 cm vorm

 

Ingrediënten deeg:

  • 285 gram bloem
  • 120 gram suiker
  • Snufje zout
  • 8 gram bakpoeder
  • 120 gram bio vloeibare ‘boter’ (bijvoorbeeld van AH of Jumbo huismerk)
  • 55 gram sojayoghurt

Ingrediënten saus:

  • 150 gram (diepvries)aardbeien
  • 55 gram + beetje extra water
  • 5 gram verse basilicum
  • 20 gram suiker
  • 1 theelepel citroensap
  • 1,5-2 eetlepels arrowroot of maizena
  • Snufje peper en gedroogde chilipeper

Ingrediënten spijs:

  • 250 gram amandelspijs (bijvoorbeeld van Dr Oetker)
  • Beetje (lauw) water of sojamelk

 

Bereiding:

  1. Maak het deeg door alle ingrediënten met een handmixer of keukenmachine met deeghaken kort te mixen tot een kruimelig deeg. Zet koud.
  2. Maak de saus. Snijd de aardbeien in stukjes en hak de basilicum fijn. Los de arrowroot op in een beetje koud water. Kook alle ingrediënten zachtjes in een pannetje voor een paar minuten. Zet koud in een bak water.
  3. Maak de spijs zacht door amandelspijs met een beetje water of sojamelk te mixen met een handmixer of keukenmachine. Deze moet smeerbaar genoeg zijn. Warm ondertussen de oven voor tot 180 graden.
  4. Begin met het opbouwen van de taart. Doe een bakpapiertje op de bodem en vet de zijkanten van de vorm in. Verdeel ongeveer 400 gram van het deeg over de bodem met een kleine opgezette rand. Verdeel hier overheen de spijs en vervolgens de saus. Maak het geheel af met een royale laag kruimels.
  5. Bak de taart in ongeveer 70 minuten gaar. Laat goed afkoelen, bij voorkeur tot koelkast-temperatuur, alvorens aan te snijden. Enjoy!

 

Hema taartenwedstrijd 2016