Vegan broodbeleg – Van sla tot speculaas

Er zijn nog veel mensen die denken dat veganisten alleen maar sla kunnen eten. Niets in minder waar, als vegan hoef je namelijk niet gezond of saai te eten. Een aantal dingen van onderstaande lijstjes staan hoogstwaarschijnlijk al in je eigen keuken- of koelkast.

 

Broodbeleg vervangen

Laten we beginnen bij het begin. Als je denkt aan boterhammen, zal je hier in Nederland al gauw aan kaas of vleeswaren denken. Springen we een keer uit de bocht, dan kiezen we voor jam of misschien een boterhamhagelslag. Er zijn genoeg mogelijkheden om onze ‘standaard soorten’ beleg te vervangen door iets dat veganistisch is.

Wat eet je normaal?

Hoe vervang je het?

Voorbeeld; waar kan je het kopen?

·        Kaas Veganistische kaas ·        Wilmersburger, te koop bij o.a. Jumbo en sommige Ekoplaza’s
·        Vleeswaren Ronde plakjes tofu ·        Taifun, te koop bij o.a. Ekoplaza
·        Hagelslag Pure hagelslag of vlokken, niet alle soorten ·        Fair Trade pure vlokken, te koop bij o.a. Jumbo en Albert Heijn
·        Pindakaas Meestal veganistisch
·        Jam Meestal veganistisch
·        Chocoladepasta Pure chocoladepasta, niet alle soorten ·        Huismerk Jumbo

·        Huismerk Albert Heijn

·        Paté Vegetarische patésoorten ·        Zonnatura, te koop bij o.a. Albert Heijn
·        Appelstroop Meestal veganistisch
·        Speculaas Koffieleutjes ·        Lotus, te koop bij verschillende supermarkten

 

Broodbeleg proberen

Naast het zoeken naar  vervanging, kan je er ook voor kiezen om eens iets anders te proberen. Gewoon, zodat je iets vaker kunt variëren.

Wat kan je eten?

Voorbeeld; waar kan je het kopen? Of hoe maak je het?

·        Hummus ·        Maza, te koop bij verschillende supermarkten

·        Op internet zijn veel recepten te vinden voor hummus.

·        Groentespreads, zoals doperwten-munt of wortel ·        Huismerk Albert Heijn

·        Op internet zijn veel recepten te vinden voor groentespreads.

·        Scrambled tofu ·        Tofu fijnsnijden en in een pan bakken en ‘scramblen’, net als bij roerei. Breng op smaak met zout, peper, kerrie (kleur), paprikapoeder en andere fijne kruiden en specerijen. Serveer met een sausje als ketchup voor wat smeuïgheid.

·        Op internet zijn veel recepten te vinden voor scrambled tofu.

 

Extra tips

P.S. 1: Dit zijn voorbeelden van merken, kijk ook eens zelf rond naar wat er nog meer te koop is.

P.S. 2: Ik hou niet van sla op brood, dus staat die er niet tussen. 😉