Recepten: Vegan tapas in Spaanse stijl

Op mijn vakantie naar het Spaanse Mallorca heb ik veel bij tapas-restaurants gegeten, waar ze de lekkerste tapas hadden die ik ooit heb gegeten. Ik heb thuis een poging gewaagd tot het maken van vegan tapas in Spaanse stijl en die waren prima gelukt. En zeg nou zelf, wat is er leuker dan een tafel vol met kleine gerechtjes? Alle gerechten heb ik natuurlijk een beetje in een eigen jasje gestoken.

 

 

Portie: Deze tapas zijn genoeg voor 2 personen.

 


Aardappels met salsa brava

Ingrediënten aardappels:

  • 400 gram aardappels
  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • Snuf zout & peper

Ingrediënten salsa brava:

  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 0,5 theelepel chilipoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 2 tomaten
  • Scheutje citroensap
  • Snuf suiker & zout

Bereiding:

Aardappels:

  1. Warm de oven voor op 220 graden.
  2. Snij de aardappels mét schil in grove stukken. Meng de aardappels met de olie, zout en peper. Bak in 50-60 minuten gaar in de oven.

Salsa brava:

  1. Snij vast de ui & knoflook in stukjes en tomaten in blokjes.
  2. Fruit de ui en knoflook even kort aan. Voeg vervolgens de kruiden toe en bak ook even mee. Hierna bak je de tomaten een paar minuten mee zodat deze zacht wordt. Breng het geheel op smaak met citroensap, suiker en zout.
  3. Om het sausje iets fijner te maken, kun je er nog even kort de staafmixer doorheen halen.

Knoflook-champignons

Ingrediënten:

  • 3 teentjes knoflook
  • 250 gram champignons
  • 50-100 milliliter witte wijn
  • Snufje chili, zout en peper

Bereiding:

  1. Fruit in wat olie de knoflook aan. Voeg hier de champignons, chili, zout en peper aan toe en bak een paar minuten mee.
  2. Voeg de witte wijn toe, laat de pan opstaan tot je geen of weinig vocht meer in de pan ziet.

Bruschetta met tomaten & knoflook

Ingrediënten:

  • 2 (stok)broodjes
  • 1 tomaat
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Handje rucola
  • Naar smaak: oregano, basilicum, peper & zout

Bereiding:

  1. Snij broodjes in sneetjes en doe deze in een broodrooster tot deze knapperig zijn.
  2. Snij tomaat in blokjes, knoflook in stukjes en rucola iets fijner. Meng de tomaat met knoflook, olijfolie, rucola en kruiden.

Extra op tafel

  • Groene en/of zwarte olijven
  • Brood met tapenade of hummus
  • Frisse, simpele salade
  • Ovengroentes geserveerd met balsamico-sausje
  • Tomaten-paprikasoep