Recept: Sinterklaastaart

Bij elke feestdag (andere dagen trouwens ook 😉 ) hoort wat mij betreft taart, dus tijd om de keuken in te duiken voor een nieuw baksel. Voor deze taart heb ik me laten inspireren door Sinterklaas-achtige smaken: veel speculaaskruiden, custard, zelfgemaakt spijs en getopt met mandarijn en pepernoten.

 

 

Portie:

1 taart (24 cm vorm)

 

Ingrediënten bodem:

  • 165 gram bloem
  • 100 gram (plantaardige) boter/margarine
  • 50 gram suiker
  • 1 eivervanger
  • Snufje zout
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • Steunvulling voor het bakken van je taart (zoals droge bonen of spliterwten)

Ingrediënten spijs:

  • 50 gram suiker
  • 65 gram cashewnoten of amandelen
  • 1 theelepel citroensap
  • 30 gram (plantaardige) melk
  • (Optioneel: 150 amandelspijs kopen in plaats van zelf maken)

Ingrediënten custard:

  • 20 gram custardpoeder
  • 20 gram suiker
  • 350 milliliter (plantaardige) melk
  • 2 eetlepels speculaaskruiden

Ingrediënten topping:

  • Handje pepernoten
  • 1 of 2 mandarijnen

 

 

Bereiding:

  1. Bodem: Alle ‘ingrediënten bodem’ met deeghaken kneden tot een deeg, maak er met je handen een bal van. Laat deeg een halfuur afgedekt rusten in de koelkast, dan kan je het deeg beter uitrollen.
  2. Spijs: Mix alle ‘ingrediënten spijs’ tot een spijs in de keukenmachine. Als het mengsel te dik is om te mixen, dan kan je nog een klein beetje extra melk toevoegen.
  3. Bodem: Warm je oven voor op 180 graden en vet je vorm in. Haal je deeg uit de koelkast, rol deze uit en verdeel over de vorm. Prik gaatjes in de bodem. Op je bodem leg je een bakpapier en deze vul je met je steunvulling. Bak ongeveer 20 minuten met steunvulling en bak vervolgens de taartbodem zonder vulling nog ongeveer 10 minuten, tot deze een mooie bruine kleur heeft. Laat de bodem afkoelen.
  4. Spijs: Verdeel het spijs over de bodem wanneer deze voldoende is afgekoeld. Zet je taart in de koelkast.
  5. Custard: Maak de custard volgens instructies op de verpakking en voeg hierbij ook meteen de speculaaskruiden toe. Laat de custard een beetje afkoelen en verdeel deze ook over je bodem. Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur en zet deze vervolgens in de koelkast.
  6. Topping: Maak je taart af met toppings naar keuze. Enjoy!