Recept: Banoffee-taart

Heb je wel eens van Banoffee-taart gehoord? Een echte klassieker uit Engeland. Op een koekbodem komt een heerlijke laag zachte fudge-achtige karamel en daarop plakjes banaan, gehakte noten en slagroom. Normaal gesproken maak je deze met gecondenseerde melk, niet veganistisch natuurlijk. Met een blikje gecondenseerde kokosmelk in mijn kast moest ik natuurlijk wel deze taart maken.

 

Portie:

8-10 stukken (35 cm vorm)

 

Ingrediënten bodem:

  • 265 gram volkoren speltmeel
  • 200 gram veganistische ‘boter’/margarine
  • 135 gram suiker
  • 50 gram plantaardige melk
  • Snufje zout

Ingrediënten toppings:

  • 320 gram gecondenseerde kokosmelk (gewoon bij de supermarkt, klik)
  • 70 gram gehakte walnoten of pecannoten
  • 4 bananen
  • 2 theelepels citroensap
  • 200 gram veganistische slagroom (bijvoorbeeld koelvers van Alpro, klik)
  • 1 zakje klopfix (van de bakafdeling, klik)
  • 1 zakje vanillesuiker of gewone suiker

 

Bereiding:

  1. Begin met het blikje kokosmelk te laten karameliseren. Dit doe je door het blikje helemaal onder water te zetten in een grote pan, op een temperatuur rond het kookpunt. Dit duurt 2 tot 3 uur. Laat een beetje afkoelen voordat je hem openmaakt. Mocht het nog te vloeibaar zijn, dan kun je het in een steelpannetje nog even wat laten inkoken. Hoe meer het afkoelt hoe stijver de karamel wordt, zorg er dus voor dat je bodem op tijd klaar is (stap 2).
  2. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Kneed alle ingrediënten van de bodem tot een samenhangend deeg. Bekleed de bodem van je bakvorm met papier en vet de zijkanten in. Verdeel de bodem over de bakvorm met een lage opgezette rand. Bak in ongeveer 25-30 minuten gaar.
  3. Verdeel de karamel over de bodem en hier overheen de gehakte noten. Laat de taart, bij voorkeur een nachtje, afkoelen in de koeling.
  4. Snij de bananen in plakjes en meng hier het citroensap doorheen. Verdeel over bodem.
  5. Klop de slagroom stijf met de suiker en klopfix. Voeg eventueel meer suiker toe als je deze niet zoet genoeg vindt. Verdeel de slagroom over de taart en maak het geheel af met wat cacaopoeder. Enjoy!